недеља, 19. фебруар 2012.

Генетика - задаци


1. Цистична фиброза се наслеђује као аутозомно-рецесивно обољење. Родитељи који немају цистичну фиброзу имају двоје деце која су оболела и троје која су здрава. Замислите да је овај пар дошао код вас на генетичко саветовање.
а) Која је вероватноћа да њихово следеће дете добије ову болест?
б) Која је вероватноћа да је здраво дете хетерозигот?

2. Хантингтонова болест (летално обољење) се наслеђује аутозомно-доминантно. Амерички певач Woody Guthrie је умро од ове болести, као и један од његових родитеља. Његова супруга није имала историју ове болести у породици. Они имају троје деце. Која је вероватноћа да ће свако од њих оболети?

3. Мушкарац са брахидактилијом (краткопрстост) оженио се женом чији су прсти нормалне дужине. Из тог брака родила су се деца са прстима нормалне дужине, али и деца са кратким прстима. Брахидактилија се наслеђује аутозомно-доминантно.
а) Који су генотипови родитеља и деце?
б) Која је вероватноћа рађања деце са брахидактилијом?

4. Један облик патуљастог раста (Ahondroplasia) се наслеђује моногено. у једном циркусу, у браку два ахондропазична патуљка рођено је једно дете патуљак а друго дете нормалног раста. Да ли је ова особина доминантна или рецесивна?

5. Уколико се човек који има плаве очи (рецесивно својство) ожени женом која има кестењасте очи (доминантно својство)  чија је мајка имала плаве очи, која пропорција деце са плавим очима  може да се очекује ?

6. Алкаптонурија је метаболички поремећај, оболеле особе продукују црни урин. Ова болест последица је постојања алела а, који је рецесиван у односу на алел А који је одоговоран за нормалан метаболизам. Андрија има нормалан метаболизам, али њен брат и њен отац болују од алкаптонурије док је мајка здрава.
а) Одреди генотипове Андрије, његовог оца, мајке и брата ?
б) Уколико би Андријини родитељи желели да имају још једно дете, која је вероватноћа да ће оно имати алкаптонурију?
в) Уколико би се Андрија оженио особ са алкаптонуријом која је вероватноћа рађања првог детета са овом болешћу ?

7. Ако мајка и дете имају крвну групу О, коју крвну групу отац не може да има у том случају?

8. Коју крвну групу има човек који не може да буде отац детету које има крвну групу АB ?

9. У случају спорног очинства одредити ко би могао да буде отац детета. Мајка има крвну групу B, дете је О крвна група, један могући отац је А крбне групе, а други АB.
Ко је отац?

10. Полно везани рецесивни ген д доводи до појаве далтонизма. Жена нормалног вида, чији је отац био слеп за боје, удала се за човека слепог за боје. Одреди :
а) Колика је вероватноћа да ће њихово прво дете бити дечак слеп за боје?
б) Колика је очекивана пропорција кћерки слепих за боје?
в) Колико ће деце имати нормалан вид?

11. Петар и Ана имају нормалан вид. Након 10 година брака, Ана је родила девојчицу слепу за боје. Петар је одмах тражио развод брака тврдећи да дете није његово. Да ли је тачно да Петар није могао да буде отац? Објасни одговор. Да је Ана родила дечака слепог за боје, да ли би Петар и тада мога да тврди да није отац?

12. У браку здраве жене и мушкарца са миопијом (кратковидост) рођено је троје деце. Први потомак је мушког пола (особа 1), док обе ћерке (особе 2 и 3) нормално виде. Особа број 3 се удала за човека који нормално види и који има родитеље које нормално виде, али и две сестре са миопијом. Дете рођено у овом браку је кратковидо. Нацртати родословна стабла обе породице. О ком типу наслеђивања је реч?

13. Хромозом се састоји од следећих сегмената, при чему * представља центромеру.

А Б Ц Д Е * Ф Г

До којих мутација је дошло у следећим хромозима?
а) А Б Е * Ф Г
б) А Е Д Ц Б * Ф Г
в) А Б А Б Ц Д Е * Ф Г
г) А Ф * Е Д Ц Б Г

14. Господин и госпођа Тедић годинама покушавају да добију дете, али безуспешно, због смањеног броја сперматозоида г-дина Тедића. Тестикуларном биопсијом (где су видљиви ступњеви мејозе) анализирани су хромозоми си сви су изгледи нормално осим пара број 12. Кариотип г-ђе Тедић је у потпуности нормалан.  Који тип аномалије хромозома 12 се уочавају код г-дина Тедића?

15. Човек слеп за боје има кћерку генотипа 45, Х0 која има нормалан вид. Да ли, на основу ових података, може да се закључи код ког је родитеља није дошло до раздвајања хромозома?

10 коментара:

  1. e hvala unapred :)) pa da ,za sve cisto da proverim znanje :) inace mnogo mi se svidja blog,nasla sam dosta toga sto mi je trebalo :)

    ОдговориИзбриши
  2. Поставио сам решења, нисам могао пре, нисам био баш добар са временом. Ако би могла да даш сугесију шта би ти лично волела да још нађеш на сајту из биологије, које области још поред генетике? :)

    ОдговориИзбриши
  3. Pozdrav. Inace sam dobar iz biologije, ali genetiku nikako ne mogu da shvatim, pa ako bi neko bio dobre volje da mi odgovori na neka od pitanja koja su inace za prijemni iz medicine.
    Otac je heterozigot B krvne grupe, a majka ima AB krvnu grupu, Kolika je vjerovatnoca da ce njihovo dete imati A krvnu grupu?
    75% 50% 25% 0% - To je ponudjeno. Ako moze i objasnjenje, Hvala.. :)

    ОдговориИзбриши
  4. 25% za AO. F1.AB,AB,AO,BB .. neka me ispravi neko ako gresim :)

    ОдговориИзбриши
  5. Milenko,mozete da postavite zadatke iz populacione genetike,zatim numerickih i sturkturnih aberacija,mono i di.ukrstanje. itd. Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
  6. Da li mozete da mi objasnite kako se prepoznaje broj Barrovih tela u odredjenom kariotipu I sta je u stvari Barrovo telo? Ako moze neki primer. Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши