субота, 18. фебруар 2012.

Наслеђивање Rh фактора

Rh фактор или резус фактор је најпре откривен код резус мајмуна па је и по томе добио назив. Постоје три гена која одређују Rh систем C, D, E али кључну улогу има ген D. Ген за Rh систем смештен је на највећем хромозому, хромозому 1.


У хомозиготном стању са два доминантна алела, дакле DD особа ће имати Rh фактор присутан па кажемо да је она Rh позитивна (Rh+).
У хомозиготном стању са два рецесивна алела, дакле dd особа неће имати Rh фактор присутан па кажемо да је Rh негативна (Rh-).
У хетерозиготном стању, дакле Dd особа ће имати  Rh фактор па је она  Rh+.

Овај фактор је битан јер укључен директно у поремећај који се назива хемолитична болест новорођенчета. Болест се испољава када је мајка Rh- а беба Rh+  чији је отац такође Rh+. То се дешава јер је плацента пропустљива за антитела а није пропустљива за крв али крв може да прође кроз руптуирану плаценту и то може проузроковати имунолошку инкомпактибилност између мајке и детета. Медицинско решење проблема је давање мајци анти-Rh антитела.



8 коментара:

  1. Da li je moguca pojava imunoloske inkompaktibilnosti kod majke sa pozitivnim Rh faktorom ako je dete Rh negativno?

    ОдговориИзбриши
  2. Није могуће, зато што када мајка носи дете које је Rh+ а она Rh- када дође до мешања крви, на порођају рецимо, њен организам ствара антитела против Rh и до друге трудноће ће тај број антитела да нарасте и када буде носила другу бебу довешће до хемолитичне анемије зато што је плацента пропустљива за антитела и та њена антитела ће да уништавају бебине еритроците и да доведу до ове анемије. Жена може или да чека око 4 године до следеће трудноће да јој концентрација антитела опадне или да јој се да што се и практикује данас, анти-Rh антитела.
    Велики поздарав, Милорад...Све што Вас занима питајете...:)

    ОдговориИзбриши
  3. Ja sam Rh pozitivna, prvo dete je Rh negativno, u drugoj trudnoci dolazi do infarkta posteljice,objasnjenje je da je infarkt nastupio zbog inkompatibilnosti koja je dovela do intrauterine retardacije rasta.Drugo dete je takodje negativno, da li je moguce da su se stvorila antitela zbog prve trudnoce u kojoj je dete negativno?I da li je uopste infarkt posteljice nastupio zbog inkompatibilnosti?
    Veliki pozdrav,blog je divan))

    ОдговориИзбриши
  4. Ако сте Ви Rh+ а ваша деца Rh- значи да сте ви хетерозигот за дату особину, али то нема везе са вашим случајем. Не инфаркт није наступио због ове инкомпактибилности али могуће да је наступио ако сте имали Хјузов синдром или антифосфолипидни синдром који може да изазове инкомпактибилност јер се стварају антитела на фосфолипиде, али такође до тога може да дође због коришћења дувана током трудноће и многих других узрока, висок ниво фертина. Оно што је сигурно, то је да није у питању Rh фактор.
    Поздрав, хвала на питању...:)

    ОдговориИзбриши
  5. Da li dete moze da bude Rh-
    Ako su oba roditelja Rh+ ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moze
      P2 Dd x Dd
      f2 DD(Rh+),Dd(Rh+),Dd(Rh+),dd(Rh-)
      ovo dd jeste to Rh negativno dete to je homozigotno stanje recesivnih alela
      Nadam se da sam pomogao imam sutra odgovaranje iz biologije!! :)

      Избриши
  6. Da, moguce je jer su tada oba roditelja heterozigoti za Rh odnosno gentotip je Dd :) Izvinjavam se na kasnom odgovoru

    ОдговориИзбриши
  7. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши